Formulieren

Binnen het CMS kunt u uw eigen formulieren maken en beheren. Denk hierbij aan een contactformulier, of een inschrijfformulier voor een speciale pagina.

 

Formulier aanmaken

Een webformulier aanmaken doet u net zoals het aanmaken van alle andere soorten items door te gaan naar “Inhoud Toevoegen” en in dit overzicht te kiezen voor “Webform”.

U krijgt eerst enkel de velden titel en body te zien die u bij normale items aanmaken ook krijgt. Deze gegevens komen uiteindelijk boven het formulier te staan dat u gaat aanmaken.

Zodra u de velden correct heeft ingevuld en op Opslaan geklikt heeft krijgt u meerdere tabbladen te zien:

 

  

Besturingselementen

In dit onderdeel kunt u de invulvelden van uw formulier toevoegen en beheren. U kunt hier ook instellen welke velden verplicht zijn en welke niet.

In het overzicht ziet u 5 kolommen: Label, Type, Waarde, Verplicht, Bewerkingen

  • Label: Op de plaats waar nu staat: “Nieuw besturingselement” vult u de naam in van het gewenste veld, deze zal voor het invulveld van het formulier verschijnen. Bijvoorbeeld: Naam of E-mailadres.
  • Type: In dit veld kunt u aangeven wat voor soort veld u wilt toevoegen in uw formulier. Als u verder leest zult u zien wat de verschillende mogelijkheden van de type velden zijn.
  • Waarde: Als er een waarde hoort bij een Type dan wordt het hier zichtbaar. Bij het type “Opmaak” wordt bijvoorbeeld de ingevulde tekst zichtbaar.
  • Verplicht: Als u deze optie aan vinkt geeft u aan dat het veld verplicht ingevuld moet worden. Anders kan het formulier op de website niet worden verzonden. Bij sommige veldtypes hoeft niets ingevuld te worden, deze kunt u dan ook niet verplicht maken.
  • Bewerkingen: Hier heeft u wanneer een veld nog toegevoegd moet worden één keuze: “Toevoegen”. Wanneer er al een of meerdere velden zijn toegevoegd ziet u daar ook “Bewerken” en “Verwijderen”.

 

Een veld toevoegen

Om een veld toe te voegen aan uw formulier vult u de naam in op de plaats waar nu staat: “Nieuw besturingselement” en kiest u het juiste type invulveld.

Weet u niet welk type u nodig heeft? Hieronder staat een overzicht:

Opsomming veldtypes

Datum

Datum kiezen via 3 velden: Dag / Maand / Jaar

E-mailadres

Met dit veld kunt u verschillende velden groeperen

Veldengroep

Met dit veld kunt u verschillende velden groeperen

Bestand

Via dit veld bestaat de mogelijkheid om bestanden toe te voegen

Raster

Hier kunt u eigen vragen toevoegen

Verborgen

Dit veld is niet zichtbaar voor de websitebezoeker

Opmaak

Maakt het mogelijk eigen code in het formulier op te nemen. (Niet aan te raden.)

Getal

In dit veld kunnen alleen cijfers worden ingevuld.

Pagina-einde

Met dit veld kunt u een formulier verdelen over verschillende pagina’s

Keuze opties

Via dit veld bestaat de mogelijkheid om de bezoekers keuzes te laten maken. Bijv: geslacht

Telefoonnummer

In dit veld moet een telefoonnummer worden ingevuld

Tekstvlak

Hier kan de bezoeker eventueel eigen opmerkingen plaatsen

Tekstveld

Meest gebruikte invulveld. Bijvoorbeeld voor de Naam

Tijd

Geef aan of het een 12 of 24-uurs notatie moet zijn

Nadat u het juiste type geselecteerd hebt kiest u of het veld verplicht moet zijn. Zo ja, dan zet u het vinkje aan. Daarna klikt u op “Toevoegen”.

 

Volgorde velden veranderen

U kunt een item verplaatsen door te klikken op het kruisje voor het label, en dezevervolgens omhoog of omlaag te slepen. 

 

Formulieren: E-mails 

In dit onderdeel kunt u instellen naar welk e-mailadres het ingevulde formulier verstuurd moet worden.

In onderstaand voorbeeld ziet u dat u kunt kiezen uit: Adres of Componentwaarde. Bij adres kunt u zelf een e-mailadres invullen waarnaar de resultaten van het formulier gestuurd moet worden. Bij Componentwaarde kunt u het e-mailadres veld uit het zojuist aangemaakt formulier gebruiken om de resultaten naar toe te sturen.

 

Nadat u een van beide mogelijkheden gekozen heeft klikt u op “Toevoegen”.

U krijgt nu een pagina met verschillende keuzes, deze staan standaard goed ingesteld. Mocht u hier wat in willen wijzigen dan kan dit natuurlijk altijd. Mogelijke opties om te wijzigen:

  • E-mail naar adres: Deze keuze heeft u in het vorige scherm al gemaakt, maar u kunt altijd de keuze hier nog wijzigen. Dit is het e-mailadres waar de resultaten van mail heen wordt gestuurd.
  • Onderwerp van de E-mail: U kunt hier kiezen voor het standaard onderwerp, of kiezen voor een aangepast onderwerp (u kunt dan zelf een tekst in vullen) of voor een besturingselement (dit is een veld uit het formulier) kiezen. 
  • E-mailadres van afzender: U kunt hier het afzender e-mailadres aanpassen van de e-mail. U kunt het standaard adres laten staan, een aangepast adres invullen, of kiezen voor een besturingselement (dit is een veld uit het formulier).
  • Naam van de afzender: U kunt hier de naam van de afzender invullen aanpassen. U kunt de standaard naam laten staan, een aangepaste naam invullen, of kiezen voor een besturingselement (dit is een veld uit het formulier).
  • E-mailthema: U kunt hier opmaak van de e-mail regelen. U kunt hier gewoon tekst in vullen. Wilt u bepaalde waardes (variabelen) uit het formulier tonen? Gebruik dan de Tokenwaardes die u onder dit veld ziet staan.

Wanneer u bijvoorbeeld ‘%email_values’ tikt in het venster, zullen deze vervangen worden door alle velden uit het formulier. Een overzicht van wat nuttige tokens:

%email_values

Deze zal alle ingevulde velden van het formulier tonen

%email[key]

Met dit token kunt u één veld tonen, ook het label zal er voor worden getoond. Key vervangt u door de sleutelwaarde van het veld wat u wilt tonen.

Bijvoorbeeld: %email[naam]

%value[key]

Met dit token kunt u alleen de inhoud van een ingevuld veld tonen. U krijgt dus geen label erbij. Key vervangt u door de sleutelwaarde van het veld wat u wilt tonen.

Bijvoorbeeld: %value[naam]

%submission_url

Met dit token kunt u een link plaatsen naar het ingevulde formulier op de website. 

Velden tonen in e-mail: U kunt in dit onderdeel aangeven welke velden wel of niet in de e-mail getoond moeten worden. Let op, dit geldt alleen wanneer u het token ‘%email_values’ gebruikt in uw e- mailthema.

 

Formulieren: Formulier instellingen

Onder “Formulierinstellingen” kunt u alles instellen wat te maken heeft met het inzenden van het formulier. Hieronder ziet u alle opties: 

Bevestigingsbericht: U kunt hier een korte bevestigingstekst invullen welke bezoekers te zien krijgen na het invullen van het formulier. 

Doorschakelingslocatie: Hier kunt u instellen wat u wilt dat er gebeurt na het invullen van een formulier. Als u kiest voor ‘bevestigingspagina’ komt de bezoeker uit op een nieuwe pagina met de tekst die u invult bij het vorige element: ‘Bevestigingsbericht’.

Als u kiest voor ‘Aangepaste URL’ dan kunt u daar een URL invullen van een andere pagina die u eerder heeft aangemaakt.

Als u kiest voor ‘Geen doorschakeling (huidige pagina herladen)’ dan zal de pagina met het formulier opnieuw geladen worden. Het bericht wat u bij ‘Bevestigingsbericht’ hebt ingevuld zal nu boven het formulier getoond worden.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0
Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen
Mogelijk gemaakt door Zendesk